Belastingdienst overtreedt privacywet met BSN; nog half jaar om BTW nummer zzp’ers aan te passen.

De Belastingdienst overtreedt de privacywet door het BSN-nummer te verwerken in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak, zoals zzp’ers. Voor 1 januari 2019 moet dat stoppen, stelt de AP.

Dat de Belastingdienst het burgerservicenummer gebruikt in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak ‘heeft geen wettelijke basis’, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP komt tot die conclusie na toetsing van het gebruik aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is geworden.

'Agile is slecht voor ontwikkelaars', zegt Agile-vader

Ron Jeffries raadt ontwikkelaars aan agile te boycotten. Het Agile Manifesto - waarvan hij mede-opsteller is - heeft het leven van ontwikkelaars slechter heeft gemaakt in plaats van beter.

Organisaties misbruiken het 'Agile'-label om ontwikkelaars aan te zetten om meer code, sneller te kloppen dan redelijkerwijs mogelijk is, vat ZDNet de blog van Jeffries samen. Agile is big business geworden, concludeert Jeffries. "Er zijn honderden, zo niet duizenden zogenaamde 'Agile'-coaches en -trainers en afgeleide frameworks en methodes die soms conflicteren met de grondgedachte. Zo zijn er Agile leadership trainingen en aanbiedingen van agile project management."

Koolmees tilt ‘breed’ overleg veldpartijen vervanging Wet DBA over zomer heen.

Overleg komt nu na hoofdlijnenbrief aan Kamer.

Minister Koolmees overlegt op woensdag 27 juni met de Tweede Kamer over hoe hij de Wet DBA wil gaan vervangen. Zijn plannen stuurt hij voor die tijd in een brief naar de Kamer. Een aangekondigd breed overleg over die uitwerking van zijn plannen met onder andere werkgevers-, bemiddelaars- en zzp-organisaties wordt over de zomer heen getild, zo laat een woordvoerder van de Minister weten. Omdat de aanwezigen zich dan beter kunnen voorbereiden.

Nederland moet een data-federatie oprichten

Drie voorstaande experts uit de wetenschappelijke wereld roepen op tot de oprichting van een data-federatie in Nederland. Zo'n constructie moet er voor zorgen dat datadeling tussen onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven van de grond komt. Op deze manier kan ook tegenwicht worden geboden aan de monopolisering van big data door it-reuzen als Google, Apple, Microsoft, Facebook en Amazon.

Dit zijn de minimumlonen per 1 juli 2018

De bedragen voor wettelijk minimumloon (WML) voor werknemers per 1 juli 2018 zijn bekend. Het minimumloon en minimumjeugdloon gaan beide omhoog.

Het wettelijk minimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2018 € 1.594,20 per maand, € 367,90 per week en € 73,58 per dag. De bedragen zijn door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gepubliceerd in de Staatscourant.