Jan Baan: Overheid, minimaliseer ict-inhuur

It-ondernemer Jan Baan adviseert de rijksoverheid het aantal ict-inhuurkrachten te minimaliseren. In plaats daarvan pleit hij voor het versterken van het eigen ict-personeel en het vernieuwen van ict in kleine projecten met teams van een man of vijftien, gebruikmakend van nieuwe technologie. Dit advies gaf Baan vanochtend tijdens de rondetafeldiscussie in de Tweede Kamer over waarom ict-projecten bij het Rijk nog steeds zo vaak ontsporen.

 

Jan Baan was met een paar andere it-veteranen vanuit het bedrijfsleven uitgenodigd om deel te nemen aan dit rondetafeldebat, georganiseerd door de vaste Kamer-commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het doel van dit gesprek is om aan de hand van gespreken met diverse experts een beeld te krijgen van waarom ict-projecten bij de overheid fout blijven gaan en welke (extra) stappen er vanuit de overheid en de Tweede Kamer genomen moeten worden om dit tegen te gaan.

Volgens Baan moet de attitude bij het Rijk anders als het gaat om de vernieuwing van ict. Nog steeds hanteert de overheid in zijn ogen de aanpak om legacysystemen te vervangen door andere traditionele systemen. Hij wees op het project Speer bij Defensie maar ook bij grote ict-projecten bij uitkeringsinstantie UWV. Met als gevolgen: enorme doorlooptijden en de megakostenbegrotingen waarbij niemand de stekker er durft uit te trekken.

Titanic

Baan: 'Het nieuwe motto bij de overheid moet zijn: de burger centraal. Met de huidige it-tools kan dat daadwerkelijk gerealiseerd worden maar dat vraagt een hedendaagse it-architectuur die wendbaar is, omdat de veranderingen in de toekomst steeds sneller zullen gaan. De tijd van grote monolithische gorilla-applicaties is voorbij; men moet meer gaan voor kleinere en gekoppelde best-of-breed business applicaties die tezamen de vraag invullen.'

De it-ondernemer vindt dat de overheid veel meer moet geloven in de kracht van het eigen it-personeel en zo min mogelijk gebruik moet maken van ict-inhuur. In kleine teams van een man of vijftien kunnen it-projecten worden uitgevoerd, gebruikmakend van nieuwe technologie, en gecoacht door een mentor die zijn sporen in de ict heeft verdiend. 'Overheid, begin een relatief klein project met een omvang van twee miljoen euro en kijk hoe ver je komt met deze aanpak. Anders blijven jullie op een Titanic zitten', hield hij de Tweede Kamerleden vanochtend voor.

Bron: Computable