Slimmere ai voor opsporing en tekstrealisatie

Artificial intelligence komt veelvuldig voorbij in podcast De Dataloog van 3 februari 2021. Zo komen de Dutch Applied AI Award 2020, haat opsporen met ai en Nederlandse tekst realiseren met ai voorbij, maar ook slimmere ai die door de Radboud Universiteit wordt ontwikkeld. Verder veel security over de SyRI-coalitie, de driejaarsevaluatie van de sleepwet en de Nederlandse gevolgen van de SolarWinds-hack. Tot slot ook nog onderwerpen over virtuele brillen bij ASML, investeringen in startups, de app Parkeerwekker, dataïsme, het nieuwe privacybeleid van WhatsApp, de top tien trends in data en analytics en uitbreiding van het cloudverbond van SAP en Microsoft. Walter van der Scheer van GoDataDriven, Harm Bodewes, executive director data & analytics bij Vanderlande en Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman lieten dit en ander datanieuws van de afgelopen weken de revue passeren.


Al is de bekendmaking al wel even terug, maar op 24 november 2020 is de winnaar bekend gemaakt van de Dutch Applied AI Award, waarin de Hogeschool van Amsterdam samenwerkt met Computable en De Dataloog. Tijdens de live-uitzending van de Computable Awards 2020 maakte juryvoorzitter Nanda Piersma, wetenschappelijk directeur van het HvA Expertise Center for Applied Artificial Intelligence, bekend dat van de acht genomineerden Dearhealth de eerste winnaar van deze award is.

Dearhealth is opgericht in het hart van een complex zorgsysteem. Het bedrijf levert ai-gedreven zorgpadtechnologie met behulp van deep learning. Hierdoor worden er betere gezondheidsresultaten, lagere kosten en verbeterde ervaringen gerealiseerd. Dit werd vooral goed verwoord tijdens de pitchronde eerder in De Dataloog. Een mooie winnaar van de eerste editie van de Dutch Applied AI Award, die in 2021 een vervolg gaat krijgen.

ASML en startupinvesteringen

ASML bracht recent het nieuws naar buiten dat, vanwege de coronacrisis, het onderhoud op de chipmachines bij hun klanten, fundamenteel is veranderd. Waar ASML tot maart vorig jaar nog technici op het vliegtuig zette, is dat tegenwoordig nauwelijks meer mogelijk. Vliegen is heel moeilijk geworden, daarnaast zijn er wereldwijd natuurlijk quarantaine-verplichtingen. Daardoor staan de machines bij de klant te lang stil. De oplossing is dat technici vanuit Veldhoven meekijken met een medewerker van de klant, die een virtuele bril (Microsoft Hololens) draagt. De business value is minder stilstand van machines en er worden lagere kosten gemaakt.

Voor het eerst in de geschiedenis is afgelopen jaar meer dan een miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse startups. Volgens onderzoekers van KPMG ontvingen de jonge bedrijven in 2020 bij elkaar bijna 1,4 miljard euro. Een jaar eerder was dit nog 950 miljoen, wat destijds al hoger dan ooit was. Vooral de investering in MessageBird sprong er met tweehonderd miljoen dollar uit.

Parkeerwekker en Textgain
Amsterdam vraagt via de rechter een aanpassing van de app Parkeerwekker, die niet-betalende parkeerders waarschuwt voor scanauto’s. Het bedrijf achter de stond terecht rechter wegens ondermijning van het parkeerbeleid. De stad vindt dat Parkeerwekker de privacyregels overtreedt, aanzet tot belastingontduiking en de handhaving van het parkeerbeleid ondermijnt.

Textgain, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, gaat een Europees onderzoekscentrum leiden naar haatspraak, racisme en seksisme op internet. De analyses van Textgain moeten onder meer radicalisering helpen indammen. Textgain bouwt een algoritme waarmee een computer patronen herkent in tekst. Ook bepaalde sentimenten zijn zo op te sporen, bijvoorbeeld tevredenheid of haat. Textgain kan met zijn technologie inzichten halen uit grote hoeveelheden ongestructureerde teksten. Het van oorsprong Belgische bedrijf is ook in Nederland actief en heeft onder andere de Politie, Rijkswaterstaat, de Universiteit van Amsterdam en de provincie Noord-Holland als klant.

bron: Computable