Logistiek dienstverlener DSV experimenteert met aangepaste werktijden, om ook interessant te kunnen zijn voor ouderen en (alleenstaande) ouders. De pilot die in januari is gestart voor bestaande medewerkers, heeft al nieuwe arbeidskrachten opgeleverd.

 

De aangepaste arbeidstijden worden sinds eind januari toegepast op de Value Added Services (VAS)-afdeling van DSV in ’s-Heerenberg. Het experiment is samen opgezet met Randstad, die de personeelsplanning van het magazijn verzorgt. HR Manager bij DSV Gaby Stooter is naar eigen zeggen erg tevreden met hoe het gaat, maar geeft aan dat de organisatie niet zonder slag of stoot ging. “Het was wel even slikken, toen we hiermee wilden beginnen. Intern kreeg ik te horen: dat kan helemaal niet wat jullie willen. Het is ook wel uniek dat het in onze sector toch gelukt is om af te wijken van de standaard werktijden van 8 tot 5.”

Het aanpassen van de reguliere werkprocessen is volgens Stooter het lastigst. “Een teamleider moet hier rekening mee houden”, aldus de HR Manager. “De eerste weken was dat wel even wennen. Bijvoorbeeld als in de ochtend de werkzaamheden verdeeld worden onder werknemers. Dat moet dan nog een keer gebeuren als de groep van 09.00 uur binnenkomt. En als het werk nog in volle gang is, vertrekt deze groep weer. Dat is roostertechnisch best een puzzel en vraagt om extra afstemming met de teamleider. Daarom hebben we bewust gekozen voor een afdeling waar dit eenvoudiger te realiseren valt.”

Bestaand en nieuw DSV-personeel
De pilot is volgens Erwin Peeters, Marketing & Communications Manager bij DSV, in eerste instantie opgestart voor het bestaande personeel. Doordat het volgens hem snel goed liep, is vervolgens op de regionale arbeidsmarkt gekeken of er door deze aangepaste werktijden meer werkzoekenden geïnteresseerd zijn in een baan bij DSV. Het gaat dan bijvoorbeeld om alleenstaande ouders en oudere werkzoekenden. Exacte cijfers heeft Peeters niet kunnen geven, maar het zou al ‘voldoende’ nieuwe mensen hebben opgeleverd.

Bron: Logistiek. nl